UX-design

Beskrivelse og fokus

I grundlæggende user-experience-design gennemgik vi de processer, hvormed man kan få mere viden om brugerne af ens produkt, med det formål at designe en bedre brugeroplevelse. Processerne dækker over research, ideudvikling, løsning og at skabe prototyper og slutteligt test og fremlæggelse af produkt. Vi har gennemgået forskellige researchmetoder; desktop, survey, observation og interview, produktion af copy og microcopy samt fået indblik i designkonventionerne for UI. Jeg har skabt to prototyper (Kop shop og Vintagebutikker Online ) med udgangspunkt i research, problemstillinger informationsarkitektur og købsflow. Den ene af prototyperne blev designet som del af et designsprint. Prototyperne er slutteligt blevet testet med et five-act-interview og pitchet ved brug af NABC-modellen.

Fokusemner i temaet

  • Research metoder inkl kvalitative versus kvantitative undersøgelsesmetoder
  • Dataindsamling; Desktop, survey, observation og interview
  • Fordele og ulemper ved de forskellige metoder
  • Produktion af indhold inkl copy og microcopy
  • Design og test af en prototype ud fra ux- og ui-konventioner og med fokus på en brugersituation og et købsflow
  • Designsprint som process inkl produktion af rototype, dokumentation, test og pitch
  • Grundlæggende færdigheder i XD

Eksterne links

forside til effin birds prototype

Data­indsamling

Vi har gennemgået forskellige researchmetoder; desktop, survey, observation og interview. Jeg interviewede en person om deres hobby eller interesse, og hvad det betød for dem. Jeg strukturerede interviewet som et semi-struktureret interview, og gik ud fra en en interviewguide, jeg havde lavet forinden. Jeg optog interviewet med det formål sidenhen at transskribere dele af det. Transcribtionen gør det lettere at få et overblik over resultaterne, og gør det lettere at analysere sig frem til et resultat. Jeg valgte at benytte en software til at hjælpe mig med transriptionen, således at jeg kunne sætte lydhastigheden ned og lettere følge med. De erfaringer jeg gjorde mig her, dannede grundlag for de efterfølgende interviews, jeg udførte på de andre forløb.

I observation gik vi en gruppe ud, og observerede fremmede menneskers adfærd på en station. Vi valgte en station frem for et stoppested, for at gøre os selv så usynlige som muligt, på trods af at vi var fire afsted. Vores tilstedeværelse vil dog under alle omstændigheder have påvirket nogle af resultaterne, idet tidspunktet for observationen ikke var i myldretiden. Der var derfor nogle gange så få mennesker på stationen, at vi ikke kunne undgå at drage opmærksomhed. Jeg havde fokus på at være så beskrivende som muligt - og for så vidt muligt ikke indfluere mine observationer for meget med min egen holdning. Derfor fokuserede jeg på adfærd og ansigtsudtryk. Sidenhen, med de nogenlunde nøgterne observationer, var det muligt at drage sammenhænge og sammenligne de forskellige personers adfærd og kropsholdninger. Dette gav mindre biased konklusioner, end hvis jeg havde forsøgt at drage sammenhænge i selve observations-situationen.

I survey besvarede alle elever et spørgeskema, der var udviklet af lærerne. Der var adskillige læringer, jeg tog med mig. Jeg vil beskrive to her. For det første viste det for mig, hvor væsentligt det er, i alle former for research hvor man interagerer med en eller flere personer, at udføre ordentligt brief. I klassen blev udfyldningen af skemaet meget forhastet, og det viste sig i gennemgangen af svarene, at optil flere personer ikke havde forstået pointen eller formuleringen af flere af spørgsmålene.
Spørgeskemaet gjorde det også tydeligt, at man skal være meget omhyggelig, med de formuleringer man bruger, og de svarmuligheder man stiller tilrådighed. Det vil nemlig komme til at definere hvordan respondenten går til spørgeskemaet.I skemaet var det eksempelvis muligt, at vælge svar, der var - hvad jeg vil vurdere - mindre seriøse. I analysen af resultaterne, vil jeg vurdere at det har påvirket nogle af svarene, at formuleringen og mulighederne var således. Disse læringer har jeg taget med mig videre, til de efterfølgende surveys, jeg har udført på semestret.

interview som metode
Interview som metode
survey som metode
Survey som metode
observation som metode
Observation som metode

Kop-shop projekt

I ux-forløbet har vi endvidere skabt to prototyper. Den første designede vi med særligt fokus på at skabe et godt købs-flow. Jeg valgte at designe en lille webshop med kopper af mærket "Effin Birds". Kopperne skulle sælges til målgruppen bartendere. Jeg lod målgruppen diktere det overordnede design - og endte med et rimelig mørkt design, med et baggrundsbillede af en bar, der skulle få målgruppen til at føle sig velkomne. Jeg valgte også mærket af kopper (der desuden er en rigtig kunstner, fra hvem jeg har "lånt" kopperne) fordi jeg i min forudgående research fandt, at de i deres sjofle jargong ville tiltale målgruppen. Jeg designede layoutet og brugerrejsen ved først at skabe et sitemap og en wireframe.

Et af hovedformålene med projektet var at blive bedre kendt med XD - jeg brugte derfor meget tid på at lære at bruge ui-kits og funktionerne at skabe components samt skriftstile og farver for hele projektet. Jeg brugte desuden meget tid på at skabe det copy, som skulle være på protoypen. Med udgangspunkt i de konventioner der er for copy og microcopy fokuserede jeg på at skabe nogle gode fængende overskrifter og CTA-knapper. Jeg valgte desuden nøje knap-ikoner og placerde dem ud fra viden om ui-konventionerne og hvor brugerne ville forvente at finde dem. Slutteligt gjorde jeg prototypen klikbar, således at brugerrejsen igennem prototypen kom til sin ret.


** Prototyen og billeder heraf er ikke inkluderet, grundet manglende ophavsrettigheder **

Sitemap
Sitemap
wireframe 1
Wireframe 1
wireframe 2
Wireframe 2

Vintage­butikker Online

Dette projekt minder meget om processen ved den tidligere prototype. Mange af de samme teorier gentages - herunder copy og microcopy, ui-konventioner, undersøgelse og målretning mod en særlig gruppe samt at øge færdigheder i XD.
Projektet adskiller sig dog ved en stor ændring - denne gang designede vi en prototype med udgangspunkt i et designsprint. I en gruppe valgte vi et mål - at skabe en mulighed for at små vintagebutikker uden webshop let kunne oprette sig en, som løsning på de manglende kunder under corona-isolation.

Vi fulgte dernæst sprintets processkomposition, og dragede derved nytte af skfitevis individuelt arbejde og arbejde i gruppen. Vi lavede individuelle ideer, vi dernæst tog op til overvejelse i gruppen. Projektet blev lidt hindret af, at skulle være online, og sprintet blev derfor ikke udført helt som det er tænkt. Vores resulterende gruppearbejde var dog godt - og den prototype jeg endte med kan ses herunder.

Jeg valgte at fokusere på rejsen for de små butiker igennem vores site - fra første møde, til at de har udfyldt en række oplysninger, der gør at Vintagebutikker Online kan kontakte dem med et tilbud. Ved dette projekt udnyttede jeg desuden muligheden til at teste endnu en funktion i xd af - nemlig det, at oprette et styletile for projektet i et dokument ved siden af. Denne metode gør det endnu lettere at arbejde med programmets indbyggede funktioner - fx det, at skabe en farveskala at arbejde ud fra, at have sine master-components samlet et sted, hvor man kan arbejde på dem, samt at fjerne det meste af det, der hører til processen i at udvælge elementer, i et seperat dokument. Derved fylder det ikke i det endelige projekt. Slutteligt udførte jeg et 5-act-interview, der er en brugercentreret interview metode, hvori man får testet en prototype og får fundet nogle af de væsentligste fejl eller udfordringer ved prototypen. Dette danner et bedre grundlag for at skabe et godt endeligt produkt på baggrund af prototypen. Slutteligt planlagde jeg en pitch af prototypen.


** Prototyen og billeder heraf er ikke inkluderet, grundet manglende ophavsrettigheder **

Styletile sepereret i et arbejds- og processdokument
Styletile sepereret i et "arbejds- og processdokument"
klikbar prototype
At gøre prototypen klikbar - skaber en mere realistisk oplevelse
problemstillingen
Problemstillingen overordnet set.
mapfasen
Mapfasen i sprintet
sketch fasen
Sketch fasen i sprintet
solution sketch
Sketch fasen i sprintet - solution sketch der lægger til baggrund for prototypen
indsigter fra interview
Indsigter fra interview
pitch
Ide for pitch af prototypen